fredag den 12. juni 2009

Rødehavsraid - dag 1: Hurghada-Shams Alam

Simon Waagner (SRW) og undertegnede havde besluttet os for efter endt arbejdsopgave i Djebel el Zeit at bruge nogle dage og køre sydpå langs Rødehavskysten, inden vi skulle flyve tilbage til DK fra Cairo 25/5.

Således var arbejdet færdigt tidlig morgen 21/5, og vi begav os mod Hurghada, hvor vi lejede en bil til ca. 1300 bobs for 4 dage. Herefter drønede vi mod syd. Benz er i øvrigt røvbilligt i Egypten - ca. 1,5 kr/L.

Første lidt sjovere obs blev én overflyvende ubestemt 2K sølvmågetype sammen med et hav af Rødehavsmåger lige syd for Hurghada. I Safaga så vi 20 Huskrager ved strandvejen. For både denne art og Gråkrage, var Safaga det sydligste, vi så dem.

Huskrage, Safaga, 21/5-09.

Mellem Safaga og Quesir så vi bl.a. fem Revhejrer, en Sodfalk, to Masketorn, en sen hun Stendrossel, en Trænattergal samt overraskende mange småfugle taget i betragtning, hvor sent på sæsonen det var. Således over ti Grå Fluer, flere ØBG´er (Østlige Blege Gulbuge), Gærdesanger, Torns, Kærs og en Bynk. Stendroslen var et uventet WP-kryds for SRW.

Stendrossel hun, mellem Safaga og Quesir, 21/5. Fotoet er taget af SRW med mit kamera og efterfølgende behandlet af undertegnede.

Sodfalk, mellem Safaga og Quesir, 21/5.

I Quesir kørte vi lidt rundt på må og få og så ved havnen bl.a. en Mangrove- og fire Tophejrer. På vej ud af byen kom to Piroler flyvende over vejen og i hælene på dem minsandten en Namaquadue - ny art for os begge. Fuglen sås kun kortvarigt og kunne ikke genfindes - til gengæld sås to Lannerfalke, mens vi rendte rundt i et tarveligt boligområde i jagten på duen.

Namduen sås ikke synderligt godt, og vi var faktisk ikke sikre på kønnet, selvom vi hældte til en hun. Derfor var glæden stor, da vi spottede endnu en forbiflyvende fugl ved Dreams Resort lidt syd for Quesir. Denne var mere medgørlig og kunne tilmed ses på jorden. Namaqaudue er ikke nogen almindelig art i Egypten, men er formentlig overset, idet vi relativt let så to fugle fra bilen... Samme sted sås desuden en Trænat og en Rosenbryst Torn.

Namaquadue hun, Dreams Resort syd for Quesir, 21/5.

Der er virkelig meget ufærdigt byggeri langs Rødehavskysten, men fra syd for Marsa Alam aftager den menneskelige påvirkning af ørkenen.

På vej videre sydpå mod Shams Alam Hotel, hvor vi havde planlagt at overnatte, gjorde vi holdt ved meget produktiv planteskole 70 km syd for Quesir. Her noteredes bl.a. Trænat 2, Grå Flue 10, Bynk 1, Rødryg Torns 1, Rødstjert 1, Gærdesang 3, ØBG 10, Haves 2, Kærs 1, Torns 3, Løvs 2, Munk 2 - krattet indeholdte nok over 100 sangere i det hele.
I øvrigt var Munk ny Egyptensart for os begge, hvilket er noget af et kuriosum, idet arten jo er mega almindelig i Eilat under forårstrækket (SSC pers. komm.). Såvidt vi er orienteret, sås arten overhovedet ikke ved Djebel el Zeit, som ligger under 400 km fra Eilat, hele foråret!!!

Endnu en Rosenbryst Torn sås på vej til Shams Alam Hotel, som ligger ca. 40 km syd for Marsa Alam. Få hundrede meter syd for hotellet ligger kontoret for Wadi Gimal National Park. Her opsøgte vi Sayed Hodari, som er ranger i parken, idet vi havde fået at vide, at han havde en lokalitet til Ørkennatugle i bjergene i nationalparken. Vi aftalte at køre ind i bjergene sammen med Sayed og en beduin ved ni-tiden samme aften i en firehjulstrækker, han sørgede for. Prisen for det hele var 300 kr. Mens vi snakkede med Sayed, fløj en kaldende Sodfalk rundt i skumringen. Arten yngler med godt og vel 100 par på øen Gezira Wadi Gimal ud for kysten - verdens tætteste bestand - vildt!

Dernæst tjekkede vi ind på hotellet, men nåede ikke at få noget ned i løgneren og måtte nøjes med hitkiks til aftensmad. Således kørte vi ud i nattens mulm og mørke uden rigtigt at tro på, at projektet ville lykkes. Efter en halv times kørsel stoppede vi og lyttede fem minutter, indtil Sayed på ordre fra beduinen hviskede: "activate the device", hvilket betød, at vi skulle tænde MP3´eren, som var tilsluttet en højtaler. Umiddelbart efter, vi havde stoppet MP3´eren, svarede en Ørkennatugle ca. 300 m væk!! Langsomt lokkede vi fuglen tættere og tættere på, og til sidst fandt vi fuglen siddende i silhouet i toppen af en udgået tamarisk. Fuglen fik noget lys fra en maglite og kunne nydes ca. ti sekunder, inden den lettede. Oplevelsen var simpelthen super og nok min mest stemningsprægede fugleoplevelse i Egypten efter sammenlagt 10 uger i landet siden februar 2008. Uglen var ny art for os begge og er faktisk ret svær at få i det hele taget.

Ørkennatugle, Wadi Gimal, 21/5-09. Taget på stativ med maglitelys og 2 sekunders lukketid.

På vejen hjem så vi to ubestemte jerboaer i billygternes skær. Kl. 23 returnerede vi til ranger-kontoret og blev herefter inviteret indefor, hvor vi så masser af Sayeds billeder og blev trukket igennem rapporter på arabisk om Nubian Ibex, Dorcas Gazelle og Sodfalk. Spændende men ikke det, man har allermest overskud til efter have været oppe i over 18 timer....

SRW og Sayed foran computeren.

Egyptere og afrikanere generelt er tossede med Wrestling. Således har vores chef og kollega i Egypten, Uffe Gjøl, oplevet nærmest at blive tilbedt, når han har rejst rundt i Afrika som repræsentant for Verdensnaturfonden iført tøj med deres logo WWF, som også er forkortelsen for World Wrestling Federation.......


Billedet viser med al tydelighed dobbelttydigheden af WWF.

RSN, 13/6-09.

Mere fotodok.....

Hermed fotodok af den ene af Silkehejrerne i Ulvedybet 2/6-09 samt en 2K Steppehøg på Nordstrand, Skagen 28/4-09.

RSN, 12/6-09.

Meget flot doku-shot af den ene af Silkehejrerne i Ulvedybet 2/6. Læg mærke til, at det gyldne snit overholdes.


2K Steppehøg trk. NØ Nordstrand, Skagen 28/4-09. Efter at have returneret fra Egypten var de tre første kærhøge (excl. Rørhøg), som undertegnede så, to 2K Steppehøge og en adult han Hedehøg. Det er en god statistik.....

fredag den 5. juni 2009

Hætteværling - Nørre Snede

Århusbirderne nu med video!!! Vi starter blødt ud med en Hætteværling på foderbræt...
Tak til Morten Jenrich for lån af billeder!



Foto: Morten Jenrich

Foto: Morten Jenrich
Foto: Morten Jenrich